Eldreomsorg – Åpent brev til ordføreren i Auskog Høland kommune og andre politikere

Pårørenderollen, i hvilket lovverk er det forankret mon tro?

Vi liker å spille en rolle i livet, oppleve ros og mening med livene våre. Det tror jeg er gjengs, uansett opphav, utdanning, etnisk tilhørighet, eller religions tilhørighet. Det handler rett og slett om vårt menneskeverd. Vi trenger å bli sett, hørt og respektert, det er en menneskerettighet. For ikke å snakke om at det er god moral i det. En god grunnleggende holdning som ligger til grunn for å ha det godt i det samfunnet vi lever. Medmenneskelighet og menneskelighet gror det samfunnsnormer ut av over tid.

Så hvordan er det å bli gammel i denne kommunen, og bli hjelpetrengende å være prisgitt andres holdninger, deres fagelige kompetanse og kommunens økonomi? Den fjerde fattigste i landet! Det er 338 fra toppenlista det! Blir man møtt med et trekk på skulderen, likegyldighet og “det er ikke noe vi kan gjøre noe med” holdning, eller at systemet er bare sånn! Sånn har vi alltid gjort det! Regide systemer, uten nytenking, kreativitet, innovasjon, eller VILLIGHET til å prøve ut nye ting! Utvikling? Bondelandet? Er det en type apati i det?

Jeg vet en ting sikkert, jeg ville aldri velge å bli gammel her, basert på at jeg de siste 10 år har fått oppleve eldrepolitikken i praksis, i forhold til at mine foreldre har slått seg ned her. De er gamle, syke og hjelpetrengende. Jeg har slått flere slag for de, siden de “bare”har meg som er engasjert i deres ve og vel, og forsøkt å være opplysende i forhold til å bidra med opplysninger i forhold til de. Jeg har intervenert de gangene jeg har blitt ringt etter, etter beste evne, og med en solid kunnskap inn i det! MEN, blir jeg som nærmeste pårørende respektert, eller hørt? NEI, og atter nei!
Det er frustrerende det, og brudd på pasientrettighetsloven.

Den har faktisk i kapittel 3, som omhandler RETT til MEDVIRKNING og INFORMASJON, en paragraf, nr 3, i dette 9 kapittelets lange lovverket som kom ut i 1999. LOV om PASIENT OG BRUKERRETTIGHETER, heter den.
Så er lovverket for dårlig? ER holdningene for dårlig, eller hva er feil? Det kapittelet jeg refererer til gir rett til medvirkning og den paragrafen gir meg rett til informasjon.
Da burde også min vurdering ligge til grunn for medvirkning. Enten jeg i den sammenhengen, er pårørende eller bruker som pasient! Det er ett fett, i forhold til pasientrettighetsloven i mitt tilfelle, i.o.m at mine foreldre ikke kan ivareta sine interesser.

Jeg liker ikke brudd på lovverk, og heller ikke inkompetanse, fra-skrivning av ansvar, feighet, eller systemfeil. Til det har jeg en nulltoleranse! Et sånt samfunn vil jeg ikke være del av, makter det ikke, det fungerer rett og slett for dårlig, og situasjonen jeg nå befinner meg i er direkte farlig. Den er preget av kameraderi, korrupsjon eller rett og slett likegyldighet?

Jeg har i prosessen for å stå opp for rettigheter her, og ikke på vegne av meg selv, men mine foreldres, møtt veggen gang etter gang. Men, jeg har bevart min integritet, jeg vet forskjellen mellom riktig og galt, og tenker bare på dem, de fattige små, her vil jeg ikke bli gammel. Men, jeg fortsetter å kjempe min kamp for sikkerheten på sykehjemmet for de det gjelder. Og, med det mine foreldre i første rekke. For de har ingen andre enn meg, som sitter klistra oppetter veggen, stigmatisert, og uglesett. Men, den rollen tar jeg som PÅRØRENDE, og jeg vet at jeg har pasientrettighetslovverket i ryggen, som gir brukermedvirkning til pårørende under særskilte omstendigheter, når pasienter er demente o.l. Det er da gjennom informasjon til pasient/pårørende at man skal ha en reell medvirkning. Så derfor hevder jeg på mine egne vegne og på mine foreldres vegne, hva VI vil. Det er en rett vi har! BRUKERMEDVIRKNING.

Jeg lurer på om ikke lovverket er tydelig nok, eller de som styrer og tar beslutninger ikke kjenner det. Som lege gjennom 24 år, har jeg inngående kjennskap til det lovverket siden det regulerer mitt virke.
Veldig frustrerende! Men, så håper jeg da, at de leser dette innlegget og kanskje utvikler sin rolle i henhold til norsk lov, og ikke utfra noe annet. Den loven jeg refererer til er tross alt 13 år gammel, så holdningene burde allerede være på plass, hvis kunnskapen lå i bunne. Tragisk tilfelle av ignoranse og forsømmelse av forvaltning av et meget grunnleggende og omfattende lovverk i forhold til helsepolitikk og rettigheter.
Kunnskap er makt heter det så fint, men når når de som tar beslutninger ikke innehar relevant kompetanse, bare makt, ja da må det gå galt.

Fri og bevare meg vel, for å bli gammel, syk og hjelpetrengende i Aurskog Høland kommune. En kommune som behandler folk i strid med menneskerettigheter, og pasient RETTIGHETSloven Rettsløse samfunn er ikke av det gode. Jeg blir “syk” av den eldrepolitikken som praktiseres her, og for den saks skyld i det ganske land. ER vi virkelig i Verdens rikeste land, og skåret av andre Europeiske land, som det beste land i Europa å bo i?

Dr.Grethe Sofie Frog
Leder av Borgerpartiet

Ønsker du en endring for fremtiden? Vennligst følg denne linken og del den videre er du snill: Mvh BORGERPARTIET og Vidar
https://borgeralliansen.wordpress.com/2012/10/03/borgerpartiet-borgerrettigheter-bekjempelse-av-fattigdom-borgerlonn-menneskerettigheter-og-naturvern-osv/

Her er en link til BORGERRETTIGHETSPARTIET / BORGERPARIETS Facebook gruppe
http://www.facebook.com/groups/386985903641/?fref=ts

Reklamer

Tagget:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: