Sosialpolitikk – Vi lytter til erfarne fattigfolk! Vil noen partier gå til valg med dette slagordet?

Kathrine Haugland Martinsen

«Partislagord er som regel noe trøtte greier. Høyre vil gi muligheter for alle, Frp vil være for folk flest, mens Ap slår fast at de tar Norge videre. Hva mener de egentlig med dette? Hvor vil Ap ta oss videre? Og hvem er folk flest? Det er her jeg altså foreslår at Høyre, Ap eller et av de andre partiene utarbeider et valgkampslagord som viser tydelig at de også er partiet for dagens fattigfolk. Ta på alvor folks brukerkompetanse.

Jeg ønsker at politikere og partier tar på alvor folks brukererfaringer og benytter seg av denne kompetansen. Jeg vil se at partier flagger høyt at de både lytter og tar konsekvensene av hva erfarne fattigfolk har å si,» skriver Kathrine Haugland Martinsen, sosionom og ansatt i Batteriet, et landsdekkende ressurssenter for organisasjoner og personer som arbeider mot fattigdom og sosial ekskludering i Norge, i dette gjesteblogginnlegget.

Vi lytter til erfarne fattigfolk! Vil noen partier gå til valg med dette slagordet?

Av Kathrine Haugland Martinsen

Partislagord er som regel noe trøtte greier. Høyre vil gi muligheter for alle, Frp vil være for folk flest, mens Ap slår fast at de tar Norge videre. Hva mener de egentlig med dette? Hvor vil Ap ta oss videre? Og hvem er folk flest? Det er her jeg altså foreslår at Høyre, Ap eller et av de andre partiene utarbeider et valgkampslagord som viser tydelig at de også er partiet for dagens fattigfolk.

Ta på alvor folks brukerkompetanse.

Jeg ønsker at politikere og partier tar på alvor folks brukererfaringer og benytter seg av denne kompetansen. Jeg vil se at partier flagger høyt at de både lytter og tar konsekvensene av hva erfarne fattigfolk har å si.

Fattigdommen rir politikerne som en mare

Fattigdommen og den sosiale eksklusjonen som mange opplever i Norge har ridd politikerne som en mare i årevis. Det ser heller ikke ut som om de får bukt med problemene med det første. Flere og flere barn vokser opp i fattige familier, de sosiale forskjellene øker og det er fortsatt mange som ikke blir inkludert i arbeidslivet. Hvordan er dette mulig? Jo, det er mulig så lenge vi bruker feil oppskrift på løsningen.

Lytt og ta lærdom fra andres erfaringer

Hvis det skal være mulig å bekjempe fattigdommen i Norge, så må myndighetene lytte til de som opplever ulike sider av nettopp fattigdom og sosial eksklusjon. De vet hvordan hjelpeordningene virker i praksis, og de har ideer og forslag til hvordan ordningene kan forbedres og gjøres mer relevante og effektive. Her vil brukerorganisasjoner og eksisterende brukernettverk, som blant annet Samarbeidsforum mot fattigdom i Norge være viktige bidragsytere.

Arbeid til alle

Målet om arbeid til alle er en stor sosialpolitisk utfordring å nå. Her kunne politikerne med fordel hørt på brukerorganisasjonenes forslag til tiltak. Det er ingen tvil om at arbeid er det beste virkemiddelet for å komme seg ut av fattigdomsfella. Like fullt er det mange som ikke får ta del i et inkluderende arbeidsliv. I iveren etter å få folk i arbeid, bommer partiene nettopp på veien til målet. Det kan virke som en stor del av våre politikere tror at de fleste av oss er unnasluntrere som ikke frivillig ønsker å jobbe. Frykten for denne grå, truende massen av lurendreiere fører ikke bare til en tøff og stigmatisserede politisk retorikk, men også til at velferdstjenestene utvikler ordninger som bygger på mistenksomhet og kontroll. Vi kan se det tydelig i Nav. Der må de ansatte bruke mye av tiden sin på blant annet å kontrollere om folk har søkt de jobbene de skulle, om de har levert riktig dokumentasjon, hatt noe inntekt siden sist osv, i stedet for å kunne bruke det meste av tiden til tett oppfølging og motiverende samtaler.

Hva sier brukerorganisasjonene?

Dersom politikerne lytter og tar inn over seg brukerrepresentanters erfaringer, ville de få gode innspill som kan få flere ut i arbeid. Samarbeidsforum mot fattigdom i Norge foreslår blant annet for Nav at:

1. Saksbehandlerne i Nav må ha tid til tett oppfølging

Det sier seg selv at når en saksbehandler har ansvar for rundt 250 klienter er det vanskelig å vite hva som er et godt tiltak for den enkelte. Som klient er du heldig hvis du får en samtale ansikt til ansikt med saksbehandleren din. God og målrettet oppfølging krever tid. Dette vil få flere ut i arbeid eller meningsfyll aktivitet.

2. Tettere oppfølging fra Nav til bedrifter og potensielle arbeidsgivere

Nav må utvikle tiltak som vil bidra til at arbeidsgivere i større grad ansetter personer som har vanskelig med å komme ut i arbeid på egen hånd. Her er økonomiske kompensasjoner for arbeidsgivere, samt tett oppfølging fra Nav også etter ansettelse viktige stikkord.

Snakk med oss!

I 2009 gikk Krf til valg med slagordet Livskvalitet i hverdagen. Det er vel ikke å overdrive og si at dette nok ikke var det mest vellykkede valgkampropet. Likevel skulle jeg ønske at dette hadde vært en målsetning som slo an hos alle partier. For det er vel det de fleste av oss i bunn og grunn trenger. Vi trenger at hverdagslivet er godt for oss selv og for våre nærmeste. Men for å kunne oppleve god livskvalitet er det en del grunnleggende behov som må være oppfylt. Dette gjelder også for de med slunken lommebok. En tom lommebok betyr imidlertid ikke at eieren mangler ideer, engasjement eller solidaritet. Det kan derfor lønne seg å lytte til erfarne fattigfolk.

Om forfatteren

Hun jobber på Batteriet, som er et landsdekkende ressurssenter for organisasjoner og personer som arbeider mot fattigdom og sosial ekskludering i Norge. Hun er særlig opptatt av politisk påvirkningsarbeid og hvordan vi skal bli slagkraftige i kampen mot fattigdom. Er utdannet sosionom og har en master i sosialt arbeid. Batteriet er en virksomhet i Kirkens Bymisjon i Oslo. www.batteriet.no

Ønsker du en endring for fremtiden? Vennligst følg denne linken: Mvh BORGERPARTIET
https://borgeralliansen.wordpress.com/2012/10/03/borgerpartiet-borgerrettigheter-bekjempelse-av-fattigdom-borgerlonn-menneskerettigheter-og-naturvern-osv/

Kilde:
Ivar Johansen Bypolitiker i folkets tjeneste
26. september 2012
http://www.ivarjohansen.no/temaer/sosialpolitikk/3891-slagord.html

Reklamer

Tagget:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: