Det er bare jobb vi mangler

Slik jeg ser Nav fungere i dag, presses flere unge kronikere faktisk over på uføretrygd som følge av manglende kompetanse, vilje og oppfølging fra etaten selv, skriver Elin Naper.
FOTO: ILLUSTRASJONSOLAV OLSEN

– Vi som er blitt syke i ung alder, har ofte ingen arbeidsplass å gå tilbake til.

Politikerne snakker med iver om at flere unge uføre må ut i jobb. Det henvises til Inkluderende arbeidsliv og diverse tiltak via Nav.

Vi som er blitt syke i ung alder, har ofte ingen arbeidsplass å gå tilbake til. Vi har nemlig ikke rukket å opparbeide oss noen arbeidserfaring før helsen sviktet. Vårt problem er ikke at vi ikke vil jobbe, men at vi ikke slippes til.

Vi har fått ambisjoner og utdannelse spolert. Vi har dessverre få eller ingen papirer på våre kvalifikasjoner, hvor ypperlige disse enn måtte være.

Det er garantert flere unge uføre som periodevis kunne ha jobbet en hel del, men få eller ingen arbeidsgivere vil ha oss.

Den største utfordringen for kronisk syke arbeidstagere, er at det store deler av året er vilkårlig når vedkommende er frisk nok til å møte på jobb.

Fribeløpet på 1G, som man til nå har kunnet tjene ved siden av trygden, har hjulpet mange unge uføre til å få en fot innenfor arbeidslivet. Slik har man kunnet prøve seg i jobb når de gode periodene er der, og selvstendig kunnet vurdere hvor mye kroppen tåler der og da. Dette har gitt mange mennesker en strålende mulighet til å jobbe frilans, sitte i verv, være til hjelp for andre og bidra i samfunnet generelt. At dette beløpet nå mer enn halveres, vil rasere hverdagen, selvfølelsen og ikke minst økonomien til en drøss kronikere. Avstanden til arbeidslivet vil nå bli større, ikke mindre.

Omtrent hvert eneste kurs jeg i regi av Nav/Aetat gjennomgikk på min lange ferd mot varig uføretrygd, var rene oppsamlingsplasser. Verdien av undervisningen var lik null, og det var tydelig at dette var ment mer som tiltak for å sikre at folk skulle komme seg opp om morgenen, ha et sted å gå til og sosialiseres.

Jeg har allerede vekkerklokke, venner og sosial intelligens. Det er en utdannelse og påfølgende jobbmulighet jeg mangler!

Årene jeg tilbrakte på ulike totalt meningsløse tiltak, var til slutt mange nok til at jeg på den tiden fint kunne tatt en bachelor, blitt sosionom, advokatsekretær, ja, en drøss ulike yrker hvor jeg som lungesyk nok utmerket kunne ha fungert i en tilrettelagt deltidsstilling nå.

Slik jeg ser Nav fungere i dag, presses flere unge kronikere faktisk over på uføretrygd som følge av manglende kompetanse, vilje og oppfølging fra etaten selv.

Når det i media snakkes om gruppen jeg tilhører, omtales vi som «samfunnets svakeste». Unge uføre blir stakkarsliggjort i media hele tiden, og jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i bildet som skapes.

Tvert imot kreves det nærmest superheltkrefter for å leve et liv med daglig sykdom, samtidig som man skal fungere normalt i samvær med andre og ta vare på dem man har rundt seg. Det er heller ikke enkelt å opprettholde en form for verdighet i et samfunn hvor individets verdi så totalt gjenspeiles av hvilken yrkestittel man har.

Sannheten er at vi som av helsemessige årsaker står utenfor arbeidslivet, er akkurat som dere andre. Vi ønsker mest av alt å få være i jobb, bruke evnene våre og tjene våre egne penger.

Jeg er en ressurssterk person. Jeg kan mye, og jeg vil mye. Mitt liv har verdi. Dette sier jeg til meg selv hver eneste dag, mens jeg venter på at en arbeidsgiver der ute skal se det samme.

Ønker du en endring for fremtiden? Vennligst følg denne linken:
https://borgeralliansen.wordpress.com/2012/10/03/borgerpartiet-borgerrettigheter-bekjempelse-av-fattigdom-borgerlonn-menneskerettigheter-og-naturvern-osv/

Kilde
Aftenposten
Elin Naper
03.jun. 2011
http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/article4139301.ece

Reklamer

Tagget:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: