Aktivitet er bra. Men hvordan?

Spesialrådgiver i NHO.

Det er bare en hake ved at folk på trygd skal være i aktivitet. Det er lettere å si det enn å få det til. Mye lettere.

Aktivitet takk, skriver professor og statsviter Hege Skeie i Dagens Næringsliv lørdag. Det betyr det åpenbare at det er bedre for alle at folk på trygd gjør noe i stedet for passivt trygdemottak. «Nødsarbeid» het det på 30-tallet, og da var det en realitet i begrepet; alternativet var sult. Men selv da var grensene mot det ordinære arbeidslivet uklare, og gjenstand for debatt.

Siden har det blitt kalt «arbeid for trygd», «arbeidslinja», «smartjobber», og nå altså «aktivisering». Det er løsningen i Brochmannutvalget som kom i mai, i Inkluderingsutvalget, og visstnok også i det kommende Skeieutvalget, skal vi tro utvalgslederen.

Når ett og samme tiltak for det første er så åpenbart løsningen på problemene, for det andre skifter navn så ofte, og for det tredje har eksistert som begrep i over et halvt århundre uten å ha satt varige spor, er det grunn til å være skeptisk.

Og grunnen ligger i minst to svært tunge utviklingstrender:

Det ene er folks hang til fritid. Gleden ved å jobbe er nok større blant de samfunnstoppene som snakker varmt om det enn blant de som trekkes og skyves ut av jobb. Det er vanskelig å moralisere over en bussjåfør som etter 20 års rutefart ryggplages ut av arbeidslivet. Men det er nok også slik som forsker Mari Rege skriver, at trygd smitter. Jo flere trygdede, desto mindre belastende å bli en av dem.

Det andre er det moderne, produktive arbeidslivets krav. Det koster minimum en halv million i året å ha en person ansatt i en virksomhet. Ingen arbeidsgiver med vettet i behold vil ansette folk som han tror ikke skaper verdier for minst dette beløpet. Pluss risikotillegg. Det er ikke lett å inkludere de med lav kompetanse i et slikt arbeidsliv.

Så er da heller ikke erfaringene med forskjellige typer aktivisering speiselt gode. Danskene har prøvd seg med sin variant, fleksjobs, men en nylig utkommet rapport fra den danske Regjeringen slår fast at det er store problemer med fortrengning, og med at folk jobber nedsatt for full lønn uten at det er egentlig nødvendig.

På den annen side er det en viss aktivitet allerede, men kanskje ikke slik vi helst vil ha det: SSB gjorde i sin tid en undersøkelse som viste at de med lavest inntekt ikke hadde det laveste forbruket, og konkluderte med at «mistanken retter seg mot mangler i registrering av inntekt». Det vil si svart arbeid.

«Det er selvfølgelig bare arbeidslivet som kan gjennomføre aktiviseringsalternativet i praksis», skriver Hege Skeie. Men uten å fylle selvfølgeligheten med konkret, operativt, realistisk  innhold. Og dermed er faren stor for at aktiviseringsplikten, i likhet med forgjengere fleksjobs, smartjobs og arbeid for trygd, ender opp med å sementere en utvikling meningen egentlig var å snu.

PS «Se på innvandring i et «klasse-, ressurs- og kvinneperspektiv»», sa Lysbakken i mandatet til Inkluderingsutvalget. Klasse-, og ressurs- og kvinneperspektivet er viktigere enn innvandringsperspektivet, svarte utvalget. Surprise, surprise. DS

Ønker du en endring for fremtiden? Vennligst følg denne linken:
https://borgeralliansen.wordpress.com/2012/10/03/borgerpartiet-borgerrettigheter-bekjempelse-av-fattigdom-borgerlonn-menneskerettigheter-og-naturvern-osv/

Kilde:
Nettavisen
June 14, 2011
http://meidelljohannesen.na24blogg.no/?p=662

Reklamer

Tagget:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: