GARANTERT MINSTELØNN – En menneskerett

Hvordan kan det ha seg at vi i den vestlige verden ennå ikke har greid å skaffe verdige levekår for alle i vår egen rike verdensdel?
Eller for ikke å snakke om i resten av verden?

”Forestill deg hvilken kreativ kraft en garantert minsteinntekt ville kunne utløse! Det å slippe å bruke kolossale resurser på å bekymre seg for grunnleggende nødvendigheter frigjør enorm kreativitet og tid.”

Det burde vært en selvfølge at ethvert menneske på denne kloden fikk dekket sine grunnleggende behov. Ethvert menneske burde også vært garantert en minstelønn, eller samfunnslønn/borgerlønn som det også er blitt kalt. Vi har ennå langt igjen før vi greier å nå FNs menneskerettigheter også på dette området.

Det er bare en løsning som kan endre på dette og det er at vi får et nytt syn på oss selv! Slik det er i dag gjennomsyres samfunnet av dualismetenkning, hvilket gjør at menneskene sees på som atskilt fra hverandre. Dette gjør at eldre mennesker kan dø ensomme og forlatte i sine egne hjem, at det finnes
uteliggere i Norge ennå o.s.v.. Ja, selv klimaproblemene skyldes at vi ser på oss selv som atskilt fra naturen.

Men menneskeheten er i ferd med å våkne. Vi har så smått begynt å forstå at ting henger sammen. Vi er kanskje ikke så atskilt som vi først har trodd allikevel! Sett fra et åndelig ståsted er vi alle forbundet med alt. En god trening er å se på ethvert menneske som en del av din familie. Ja, alle mennesker på hele
kloden må sees på som en stor familie. For det er en realitet, vi har bare glemt det.

Se på den neste uteliggeren du ser som en del av din familie. Trekker man slektstrådene langt nok tilbake i tid er i bunn og grunn alle i slekt med hverandre, men vi tenker ikke over det fordi vi har blitt så mange! Den uteliggeren du ser neste gang kan ha hatt en tøff barndom, han kan ha opplevd traumer i en eller annen form. Vi vet ikke forhistorien. Det kunne vært oss hvis vi ble utsatt for tilsvarende prøvelser og betingelser. Ved å se uteliggeren i et slikt perspektiv vil våre holdninger endres og vi vil kunne se vedkommende med større omtanke og empati.

Jesus sa en gang følgende: ”Det du gjør mot andre gjør du også mot deg selv”. Dette fordi du og den andre er ett! Vi er som cellene i Guds kropp. Det burde derfor være en selvfølge å tilby alle mennesker grunnleggende rettigheter som for eksempel mat, vann, klær, et sted å bo, helseomsorg og ikke minst en garantert minstelønn til alle! Dette vil være enormt frigjørende. Mange i dag, selv i rike Norge, bekymrer seg for hvordan de skal greie seg. Det er mange titusener som blir betegnet som fattige her i landet.
Ytterliggere mange, mange flere greier seg fint, men de har arbeid de mistrives i. Personlig har jeg vært gjennom begge deler.

Hvis man misstrives i sin jobb, hva slags liv er det? Hvis derimot alle fikk en garantert minstelønn hadde man ikke trengt å ta på seg arbeid man ikke trives i og som ”knebler” sjelen! Frykten for elementære ting som en fast inntekt ville bli eliminert og gleden ville blomstre blant folk mye mer enn i dag. Hvis du ville ønske deg noe mer (som større hus, bedre bil eller en båt, hytte etc.) må du arbeide. Noe de aller aller fleste ville velge å gjøre. Men man står da mye friere til å velge hva slags jobb. Man ville ikke
være så avhengig av lange arbeidsdager. På den annen side ville folk ha mye mer glede over jobbene sine og dermed velge å tilbringe mer tid med det om de ønsket. Dagens store selvsentrerte selskaper ville gradvis miste sin makt. I fremtiden vil det bare eksistere selskaper som har lært å vise samfunnsansvar og lært å behandle mennesker og natur med respekt.

Det er mer enn nok av alt til alle. Det er også nok av penger i verden.Det er bare å omfordele pengebruken, så er det mer enn nok til å dekke alles behov, over hele verden. Bare våpen- og krigsindustrien kunne dekket alt og vel så det! Eller vi kan ta kløften mellom de rike og de fattige.

Det er anslått at de ti rikeste mennesker i verden har en større formue enn det én hel milliard av verdens fattigste tjener på et år! En liten kommentar til yachten på bildet. Personen som eier den eier også to andre litt mindre yachter! Dette sier meg at vi burde innføre tak på hvor mye enkeltmennesker kan tjene. Men vi trenger ikke å gå ut av landet for å sammenligne! FNs utviklingsprogram, UDNP, har regnet ut at det ville kostet 40 milliarder US dollars (ca. 260 milliarder kroner) å skaffe alle barn som ikke allerede har det, nok mat, grunnlegende helsetilbud, rent vann og grunnlegende utdanning i et år. (Til sammenligning er den norske oljeformuen på over 2000 milliarder kroner!) Med andre ord kan vi bare her i Norge skaffe alle barn i hele verden nok mat, utdanning, helsetilbud og vann i over syv år! Og etter noen år ville man ikke trenge så mye penger fordi såpass mange da ville greie seg på egen hånd. Forstå det den som kan! Hvordan vi i Norge kan ha så lite samvittighet, empati og forståelse er for meg nesten ubegripelig! Sammenligningen med Onkel Skrue er påfallende!

”Mange ville etablere sine egne prosjekter. Kunst og håndverk ville igjen blomstre! Og tenk alle sammen på kvaliteten av det som da ville bli laget og produsert, når glede, entusiasme og kjærlighet igjen står i høysetet!”

Forestill deg hvilken kreativ kraft en garantert minsteinntekt ville kunne utløse! Det å slippe å bruke kolossale resurser på å bekymre seg for grunnleggende nødvendigheter frigjør enorm kreativitet og tid som også ville komme hele menneskeheten til gode! Tenk på alle de Michelangeloene som finnes der ute i verden og som bare venter på å blomstre! Kanskje du er en av dem! Mange ville etablere sine egne prosjekter.
Kunst og håndverk ville igjen blomstre! Og tenk alle sammen på kvaliteten av det som da ville bli laget og produsert, når glede, entusiasme og kjærlighet igjen står i høysetet!

Verdens problemer er så langt fra uløselige. I prosessen av å etablere en ny bevissthet må holdninger endres og gamle utdaterte vaner må brytes og nye innføres. Man kunne for eksempel gått over til å skatte mindre og samtidig øke skatten på forbruk.

Andre konsekvenser av å innføre en garantert minsteinntekt er at det ville bli mindre byråkrati og mindre kriminalitet. En mer rettferdig fordeling av godene vil også forebygge hat, terrorisme og krig. Dette er også en av grunnene til at Ildsjelen har tatt initiativ til www.verdensfred.no

Alt i universet henger nøye sammen. Alt på jordkloden henger også nøye sammen og er ugjenkallelig avhengig og sammenflettet med hverandre. All styrelse og all politikk må ha denne sannheten som utgangspunkt. Alle lover må rotfestes i dette. Så enkelt er det! Det er ikke et spørsmål om en garantert minstelønn vil bli innført, men om når. Dette kommer til å heve menneskeheten til et nytt nivå!

Flere partier har programfestet borgerlønn og flere organisasjoner jobber for det. Men så vidt meg bekjent finnes det ikke en enkeltstå- ende organisasjon i Norge som kun jobber for borgerlønn. Kanskje noen av Ildsjelens lesere kunne tenke seg å etablere det?

Ønker du en endring for fremtiden? Vennligst følg denne linken:
https://borgeralliansen.wordpress.com/2012/10/03/borgerpartiet-borgerrettigheter-bekjempelse-av-fattigdom-borgerlonn-menneskerettigheter-og-naturvern-osv/

Her er noen linker om temaet:

Global Basic Income Foundation
www.globalincome.org
BIEN (Basic Income European Network):
www.basicincome.org
Avdeling Danmark:
www.borgerloen.dk

Kilde:
http://www.ildsjelen.no/Minstelonn.pdf

Reklamer

Tagget:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: